Sense por de morir. Els silencis del 17-A

La periodista Anna Teixidor ens ofereix, un cop més, un llibre de contingut excepcional. En aquest, fa una anàlisi que engloba tot allò relacionat amb la cèl·lula que va dur a terme els atacs del 17 d’agost de 2017, així com de la investigació que van dur a terme els diferents cossos policials, i del sumari que se’n va realitzar a nivell judicial.

D’especial interès per a nosaltres és la reconstrucció de les vides dels membres de la cèl·lula de Ripoll. Aquests joves nascuts majoritàriament al Marroc, però educats a Catalunya i, aparentment, també normalment socialitzats al nostre país., si més no de forma aparent. Teixidor ens descobreix un món de pobresa, humiliacions -“aquest nen fa pudor”-, solitud, i degradació familiar, pràcticament sense cap ajut. Una post-adolescència en fase de radicalització, uns canvis de comportament que haurien d’haver cridat l’atenció a algú, i unes intencions molt més conegudes del que ens volem imaginar. En aquest sentit, la investigació de l’Anna Teixidor ens posa davant del mirall com a societat, perquè aquí van fallar moltes coses a diferents nivells: educatiu, social, policial…

Tampoc deixaran indiferent al lector o lectora la investigació sobre Abdelbaki es-Satty, l’Imam catalitzador de les intencions d’uns joves que, molt probablement, no haurien anat més enllà d’expressions d’odi, però sense actuar. Finalment, la investigació policial i judicial, amb uns forats evidents que, potser, algun dia es descobriran.

Un llibre més que recomanable, narrat amb rigor i ritme periodístic, que permet comprendre moltes coses sobre aquells atemptats de l’agost de 2017.