Extrema Dreta : Conceptes i termes clau

88: Números que corresponen a la vuitena lletra de l’alfabet, la H. En simbologia neonazi signifiquen Hail Hitler. També es correspon als 88 preceptes del neonazi nord-americà David Lane, ens els que sintetitza el seu pensament i la forma en que han de regir-se aquells que vulguin salvar la raça blanca.

18: En simbologia neonazi, la `primera i la vuitena lletra de l’alfabet, signifiquen Adolf Hitler.

14: Referit a les catorze paraules escrites per David Lane, “We must secure the existence of our people And a future for White children” (“Hem d’assegurar l’existència del nostre poble i un futur per als nens blancs”). També representen una segona frase del mateix Lane, tot i que menys utilitzada: “Because the beauty of the White Aryan woman must not perish from the earth” (“Perquè la bellesa de les dones blanques àries no pot desaparèixer de la terra”). Molt sovint es representen conjuntament amb el número 88, referit als 88 preceptes del mateix autor.

RaHoWa: acrònim de les paraules “Racial Holy War”, terme utilitzat especialment pels grups supremacistes i neonazis dels Estats Units i Canadà per a descriure la que ells entenen que és la situació al món entre la raça blanca i la resta.

Tres parèntesi ((( ))), o “eco”: símbol utilitzat per a assenyalar persones o organitzacions jueves. També per a acusar persones o accions d’haver estat manipulades pel “judaisme internacional”.

Afrikaner

Nom amb rebien els bòers (camperols en neerlandès) que poblaren Sud-àfrica durant la segona meitat del segle XVII. Al segle següent establiren diverses comunitats en forma de repúbliques autònomes (com la República de Natal) que Gran Bretanya no va reconèixer, fet que motivà diversos enfrontaments armats. El nacionalisme afrikaner pregona la unitat del poble afrikaner, destinat a governar el país. El 1948 el Partit Nacional afrikaner accedí al poder i establí una política d’apartheid racial.

AHTR

Acrònim d’“Adolf Hitler tenia raó”, expressió emprada per grups neonazis d’arreu del món per publicitar el seu ideari de forma críptica. Habitualment visible en grafits i adhesius.

Camisa blava

Peça característica del falangisme espanyol. El seu color, blau maó, fou triat pel fundador de falange Espanyola, José Antonio Primo de Rivera, per la seva semblança cromàtica amb la indumentària habitual dels treballadors fabrils, la granota de color blau. D’aquesta manera pretenia captar afiliats entre les classes populars.

Camises negres

Indumentària singular del feixisme italià que lluïren els membres de la seva milícia paramilitar, els anomenats esquadristes, creada el 1919. Esdevingueren la força de xoc del feixisme als carrers. Utilitzaren la violència per intimidar i coaccionar als seus rivals polítics.

Creu cèltica

Emblema neofeixista emprat inicialment pel Partit Popular Francès (PPF) creat per Jacques Doriot i, a posteriori, popularitzat per Jeune Nation (JN). Als anys seixanta fou utilitzat per Joven Europa i, puntualment, per alguns escamots de l’OAS i la Federació d’Estudiants Nacionalistes (FEN). Anys després la usaren organitzacions com les franceses Mouvement Occident, Ordre Nouveau (ON) o l’italiana Fronte della Giuventú (FdG). A l’Estat espanyol fou utilitzada per grups com CEDADE o la secció hispana de Joven Europa. La creu inserida dins un cercle simbolitza el sol en marxa i la vida universal.

División Azul

Unitat formada per falangistes comandada pel general Agustín Muñoz Grandes, integrada sota el número 250 dins les unitats de cossos de voluntaris no alemanys de l’Exèrcit nazi, que va lluitar al front rus durant la Segona Guerra Mundial. Altrament coneguda com Blau Division, exercí una notable influència entre els caps rapats neonazis en ser un dels pocs referents que vinculava Espanya amb el nazisme. Una influència visible en el nom d’algunes formacions de rock anticomunista, com els madrilenys Krasny Bor 1943 o els valencians División 250.

Good Night, Left Side: Lema manllevat del logotip antifeixista “Good Night, White Pride” (Bona nit, orgull blanc) sorgit arran d’una protesta convocada contra un acte del Ku Klux Klan a la localitat d’Ann Arbor (Michigan) el 9 de maig de 1998. El disseny simula la puntada de peu que un jove afroamericà, Harlon Jones, propinà a un cap rapat neonazi caigut al terra. Des d’aleshores aquella imatge esdevingué una icona de l’antifeixisme a nivell internacional. Per replicar la seva popularitat els cercles neonazis difongueren un disseny alternatiu, inspirat en l’original esmentat, amb una llegenda antitètica “Bona nit, esquerranosos”.

Labris

Destral de doble tall d’origen grec, associat amb l’antiga civilització minoica, altrament coneguda com Pelekys. Als anys trenta fou emprada pels membres de l’Ethniki Organosi Neolaias [EON], l’Organització Nacional de Joventuts, creada pel general Metaxàs, que el considerava el primer símbol de la civilització hel·lènica. Dècades més tard, va ser adoptada pels Ultras Sur, el grup de seguidors radicals del Reial Madrid CF.

Lambda

Símbol esfèric que te el seu origen en l’onzena lletra de l’alfabet grec, la lambda, que representava a Lacedemònia (actual regió grega de Lacònia). Una de les seves ciutats més importants fou Esparta. D’aquí que els seus guerrers la utilitzessin d’ençà l’any 480 AdC com a símbol identificador als seus escuts. L’èxit de l’estrena l’any 2006 del film 300 afavorí l’adopció de l’èpica que projecta l’enfrontament a la batalla de les Termopiles entre espartans i perses per part de l’extrema dreta, formacions neonazis com la grega Alba Daurada i l’anomenat moviment identitari europeu. Aquest darrer, fins i tot, el convertí en el seu emblema en identificar als espartans com el darrer feu de la civilització occidental. La primera organització en adoptar-la com a logotip fou la francesa Jeunesses Identitaires. A partir de llavors s’erigí en una icona de referència dins el moviment identitari.

Odal

Runa nòrdica usada, segons el folklore rural suec, com amulet contra els trolls i altres influències obscures. Durant la Segona Guerra Mundial va ser utilitzada com a emblema de la 7ª Divisió de muntanya Prinz Eugen de les SS. La unitat, creada el 1942, estava formada per voluntaris d’origen ètnic alemany dels Balcans. Dècades més tard va ser adoptada com a logotip per l’Afrikaner Studentebond, l’associació estudiantil afrikaner sud-africana i per la branca juvenil del BNP anglès, el Young BNP. Altrament coneguda com l’esvàstica adormida. També es convertí en el símbol que usà a partir de 1985 l’organització neonazi Círculo Español de Amigos de Europa [CEDADE] en substitució de la creu gammada.

Rata negra

Icona del neofeixisme europeu obra del dibuixant francès i activista d’extrema dreta Jack Marchal. Esdevingué el símbol del neofeixisme nacionalrevolucionari francès post-Maig del 68. Immortalitzada a la revista Alternative del Groupe Union et Défense [GUD] i, anys més tard, adoptada per Bases Autónomas (BBAA) i com a marca pel segell de música neonazi espanyol Rata-Ta-Ta-Tá.

Rock Against Communism (RAC)

Estil musical gestat a Gran Bretanya a les darreries dels anys setanta que aixopluga els grups de rock racista i anticomunista vinculats a organitzacions ultradretanes, com el National Front.

Runes nòrdiques

Conjunt d’icones usades pels pobles celtes i saxons a les quals s’atribueixen connotacions màgiques. Durant el règim nazi van ser emprades com a símbols distintius de diverses unitats de les Waffen SS. Per aquest motiu, anys més tard, perduraren en l’imaginari nacionalsocialista, en part gràcies a la fascinació exercida   per   l’ocultisme   i   les   cosmovisions   esotèriques, esdevenint  un  dels  màxims  referents  iconogràfics  del  neonazisme.

Stormfront

Pioner portal d’internet del neonazisme internacional creat el 1995 per Don Black, membre del Ku Klux Klan. Radicat als Estats Units va esdevenir un dels fòrums més prolífics d’intercanvi d’idees, experiències i debat de la comunitat neonazi virtual. Va oferir informació en diversos idiomes (castellà, italià, anglès, francès, serbocroat, rus o holandès entre d’altres), a més de programar música i difondre missatges a través de la seva pròpia emissora de ràdio online.

Trisquel

Semànticament d’origen grec, el trisquel simbolitza tres braços o branques que irradien en espiral d’un centre comú. La seva aparició es remunta al segle IV dC i s’associa amb el sol. A partir de l’època romana va aparèixer gravada a nombroses armes com a símbol de bona sort, com a l’anomenada llança de Dahmsdorf (que inclou també una esvàstica). Pels druides representava la trinitat formada per “passat, present i futur”. Popularment conegut com els Tres sets, número màgic dins l’imaginari rúnic, el Tercer Reich alemany va adoptar aquest símbol celta com emblema de la divisió de voluntaris belgues de les SS. L’Afrikaner Weerstandsbeweging [AWB], el Moviment de Resistència Afrikaner de Sud-àfrica el va prendre com a logotip, moment en el qual va esdevenir una icona de referència pels militants racistes i els grups neonazis europeus, que el van reproduir profusament com a símbol de preeminència racial.

White Noise

Terme alternatiu (soroll blanc) amb que hom coneix la música neonazi. També donà nom a una de les publicacions pioneres del rock racista a Gran Bretanya i a una de les primeres discogràfiques del gènere creada el 1983.

White Power

“Poder blanc”, terme emprat pels cercles neonazis a nivell internacional per referir-se a ells mateixos. També fou utilitzat pels caps rapats racistes (“White power skins”).

Wolfsangel

Símbol d’origen maçó que es troba reproduït en nombrosos escuts heràldics d’armes, com el de Bornheim (Alemanya). Altrament conegut com Doppelhaken. Durant el règim nazi va ser adoptat com emblema de diverses unitats militars, com la 2ª Divisió Das Reich de les SS, la 4ª Divisió de la Policia de les SS, la 34ª Divisió de Voluntaris Granaders Landstorm holandesa de les SS o les Joventuts Hitlerianes. Un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial diversos grups neonazis, com els alemanys Aktion Nationale Sozialisten/Nationale Aktivisten [ANS/NA] (Acció Nacional Socialista/Activistes Nacionals) i Junge Front [JF] (Front Jove) o el suec Vitt Ariskt Motstånd [VAM] (Resistència Ària Blanca) la van adoptar com a logotip identificador de les seves respectives organitzacions. També fou utilitzat pel Batalló Azov, una unitat paramilitar ucraïnesa gestada a les darreries de 2013 per seguidors radicals del FC Metalist Kharkiv, integrants del grup Sect 82. L’abril de l’any següent, mitjançant un decret del Ministeri de l’Interior d’Ucraïna, s’oficialitzà la seva incorporació a la Guàrdia Nacional com a regiment d’operacions especials. Participà a la Guerra al Donbass, combatent contra les milícies de l’autoproclamada República Popular de Donetsk.

CEDHICO